Craig's Blog

Hier geef ik mijn mening. Don't like it? Don't read it!

Een robotmaaier zonder draad: bestaat dat & hoe kies je de beste?

Dat een robotmaaier één van de leukste trendsetters is voor de tuin op dit ogenblik, staat buiten kijf. Uiteraard heeft dit te maken dat je nooit meer zelf je gazon moet maaien. Alles wordt immers uit handen genomen. Hoewel de robotmaaier aanzien wordt als een intelligent apparaat, staan nog veel mensen er huiverachtig tegenover. Dit heeft alles te maken dat de robotmaaier door de band genomen een zogenaamde perimeterkabel – lees: draad – meesleurt om de klus te kunnen klaren. Sindskort behoort al dat gedoe met de begrenzingsdraad definitief tot de voltooid verleden tijd. Sommige van de beste modellen zonder draad kan je hier vinden bij Techgeek – maar in dit artikel ga ik toch nog even over de pro’s en cons.

Het einde van de begrenzingsdraad

bosch indego robotmaaier zonder draadWe horen het je al luidop afvragen: een robotmaaier zonder begrenzingsdraad. Hoe kan dat in feite? Het antwoord luidt heel eenvoudig. Een robotmaaier zonder begrenzingsdraad beschikt aan de onderkant van het toestel over verschillende sensoren. Deze sensoren werken als gevoelige sprieten en zijn zo voorgeprogrammeerd dat ze de taak van een perimeterkabel overnemen. Als de robotmaaier ontdekt en vaststelt dat hij zich aan de rand van het gazon bevindt, keert hij automatisch meteen om en gaat verder waar hij een fractie eerder gebleven was. Maar wat gebeurt als er zich een hindernis in de tuin bevindt zoals een speeltuig of bloemenperkje? Dat vormt geen enkel probleem. De robotmaaier omzeilt de obstakels zoals dat het geval was met een perimeterkabel.

Hoe maak je de beste keuze voor een draadloze robotmaaier?

Robotmaaiers zonder draad zijn vrij recent en een gloednieuw gadget voor in de tuin. Hierdoor zijn het aantal modellen (voorlopig) nog vrij beperkt. Je zal vooral moeten uitkijken of de robotmaaiers die momenteel ter beschikking staan, ook geschikt zijn voor je tuin. Niet dat je een kat in een zak koopt omdat de robotmaaier zonder perimeterdraad misschien niet alle mogelijkheden biedt waar eerder ontwikkelde robotmaaiers met begrenzingsdraad wel over beschikken.

Overweeg je een robotmaaier zonder draad te kopen: waar opletten?

robotmaaier zonder draadEen eenvoudige tuin: ja of nee

Robotmaaiers zonder perimeterdraad voelen zich best in hun sas in eenvoudige tuinen zonder dat ze veel drempels moeten overwinnen. Dit komt omdat ze niet over een begrenzingsdraad of geleidingskabel beschikken om de navigatie te steunen.

De afwezigheid van een laadstation

De meeste maaimachines hebben geen laadstation. Wanneer de batterij leeg is gelopen, stoppen ze abrupt en moeten ze met de hand naar een nabijgelegen stroombron worden gedragen. De meer gesofisticeerde modellen beschikken wel over zo een laadstation.

Het belang van sensoren voor detectie van een gazon

Draadloze maaimachines zijn uitgerust met sensoren voor het detecteren van een gazon om nauwkeurig vast te stellen of ze zich op een maaiterritorium bevinden.

De navigatie van draadloze maaimachines

Maaimachines zonder perimeterkabel laveren op basis van het te maken terrein. Concreet betekent dit dat ze moeten herkennen of ze op graszoden zitten of helemaal niet. De fabrikanten gebruiken hiervoor speciale gazonsensoren die aan de onderzijde van de grasmaaiers zijn bevestigd. Die detecteren met de nauwkeurigheid van een Zwitsers uurwerk of er gras onder zit. Bovendien zijn de meeste robotmaaiers voorzien van botsing- en schoksensoren.

Craig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven