Craig's Blog

Hier geef ik mijn mening. Don't like it? Don't read it!

Hoe je elektrische auto opladen in Amsterdam

Welkom bij dit uitgebreide artikel over het opladen van je elektrische auto in Amsterdam. Ik begrijp dat je geïnteresseerd bent in het vinden van de beste oplaadpunten en het verkrijgen van handige informatie over het opladen van je elektrische voertuig in onze prachtige hoofdstad. In dit artikel zal ik je alles vertellen wat je moet weten om jouw elektrische auto probleemloos op te laden in Amsterdam.

Waar vind je oplaadpunten in Amsterdam?

Amsterdam heeft een uitgebreid netwerk van oplaadpunten die verspreid zijn over de hele stad. Of je nu in het centrum bent, in de buitenwijken of zelfs in de nabijgelegen gemeenten, er zijn tal van opties beschikbaar om je elektrische auto op te laden. Je kunt oplaadpunten vinden op verschillende locaties, zoals:

 1. Parkeergarages: Veel parkeergarages in Amsterdam bieden oplaadpunten voor elektrische auto’s. Dit is een handige optie als je je auto wilt opladen terwijl je geparkeerd staat. Enkele populaire parkeergarages met oplaadpunten zijn de Q-Park Centrum Oost, Parking Centrum Oosterdok en Parking Centrum Weesperplein.
 2. Publieke laadpalen: Amsterdam heeft een groot aantal publieke laadpalen die langs de straten zijn geplaatst. Deze laadpalen zijn vaak gemakkelijk te vinden en toegankelijk voor iedereen. Je kunt gebruikmaken van diverse mobiele apps en websites om de locaties van deze laadpalen te vinden, zoals de app “Laadpaal” en de website “oplaadpalen.nl”.
 3. Hotels en restaurants: Veel hotels en restaurants in Amsterdam hebben oplaadpunten voor elektrische auto’s beschikbaar voor hun gasten of klanten. Als je van plan bent om te overnachten in een hotel of ergens te gaan eten, kun je informeren of ze oplaadpunten aanbieden.
 4. Winkelcentra: Grote winkelcentra zoals de Kalverpassage, Magna Plaza en Amsterdamse Poort hebben vaak oplaadpunten beschikbaar voor bezoekers. Dit biedt je de mogelijkheid om je auto op te laden terwijl je geniet van een dagje winkelen.

ev opladen amsterdam

Hoe werken oplaadpunten in Amsterdam?

Het gebruik van oplaadpunten in Amsterdam is over het algemeen eenvoudig en handig. De meeste oplaadpunten werken op basis van een laadpas of mobiele app. Hier is hoe het werkt:

 1. Laadpas: Je kunt een laadpas aanvragen bij verschillende providers, zoals NewMotion, EVBox en Eneco. Met deze laadpas kun je betalen voor het opladen van je elektrische auto. Houd er rekening mee dat sommige laadpassen mogelijk een maandelijks abonnementsgeld of transactiekosten vereisen.
 2. Mobiele app: Veel oplaadpunten kunnen ook worden geactiveerd via een speciale mobiele app. Deze apps, zoals die van NewMotion en EVBox, stellen je in staat om het oplaadproces te starten en te betalen met behulp van je smartphone. Het enige wat je hoeft te doen is de app te downloaden, een account aan te maken en de instructies te volgen om het opladen te starten. Het grote voordeel van het gebruik van een mobiele app is dat je vaak ook informatie kunt krijgen over de beschikbaarheid van oplaadpunten en de status van je laadsessie.

Het is belangrijk om te weten dat sommige oplaadpunten gratis zijn, terwijl andere een vergoeding vereisen. De tarieven kunnen variëren, afhankelijk van de oplaadpaal en de serviceprovider. Het is raadzaam om van tevoren de tarieven en voorwaarden te controleren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Tips voor het opladen van je elektrische auto in Amsterdam

elektrische auto laden amsterdamNu je op de hoogte bent van waar je oplaadpunten kunt vinden en hoe ze werken, zijn hier enkele handige tips om je oplaadervaring in Amsterdam zo soepel mogelijk te laten verlopen:

 1. Plan je route: Als je van plan bent om langere afstanden af te leggen in Amsterdam, is het handig om je reis van tevoren te plannen en te weten waar de oplaadpunten zich bevinden. Zo voorkom je onnodige stress en kun je zorgeloos rondrijden.
 2. Laad je auto ’s nachts op: Als je de mogelijkheid hebt, laad dan je elektrische auto ’s nachts op. De meeste elektriciteitstarieven zijn ’s nachts lager, waardoor je geld kunt besparen op het opladen. Bovendien zijn oplaadpunten vaak minder druk bezet in de late uren, waardoor je sneller toegang hebt tot een beschikbaar oplaadpunt.
 3. Gebruik een laadpas met landelijke dekking: Als je van plan bent om niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere delen van Nederland te reizen, is het handig om een laadpas te hebben met landelijke dekking. Dit geeft je de flexibiliteit om oplaadpunten in het hele land te gebruiken zonder je zorgen te maken over verschillende abonnementen of betaalmethoden.
 4. Controleer de laadsnelheid: Bij het kiezen van een oplaadpunt is het belangrijk om te letten op de laadsnelheid. Sommige oplaadpunten bieden snelladen, terwijl andere alleen regulier laden aanbieden. Als je haast hebt, kun je het beste kiezen voor een oplaadpunt met snelladen om je accu snel op te laden.
 5. Houd rekening met parkeerkosten: Houd er rekening mee dat sommige oplaadpunten zich bevinden op parkeerplaatsen waar parkeerkosten van toepassing zijn.
 6. Gebruik apps en websites: Maak gebruik van apps en websites die informatie verstrekken over oplaadpunten en hun beschikbaarheid. Naast de eerder genoemde “Laadpaal” app en “oplaadpalen.nl”, kun je ook apps zoals “Plugsurfing” en “ChargePoint” gebruiken om oplaadpunten te vinden en te navigeren naar de dichtstbijzijnde locaties.
 7. Overweeg een thuislaadpunt: Als je een eigen parkeerplaats hebt, is het installeren van een thuislaadpunt een handige optie. Dit stelt je in staat om je auto op te laden terwijl je thuis bent, wat zorgt voor gemak en flexibiliteit. Neem contact op met een erkende installateur om te bespreken welke mogelijkheden er zijn voor het installeren van een thuislaadpunt.
 8. Maak gebruik van openbare oplaadpunten tijdens uitstapjes: Als je van plan bent om een dagje uit te gaan of een langere rit te maken buiten Amsterdam, bekijk dan van tevoren de beschikbaarheid van openbare oplaadpunten op je bestemming. Dit helpt je om onderweg op te laden en ervoor te zorgen dat je voldoende bereik hebt om veilig terug te keren.
 9. Wees hoffelijk bij het gebruik van oplaadpunten: Oplaadpunten kunnen beperkt beschikbaar zijn, dus wees hoffelijk tegenover andere elektrische voertuiggebruikers. Laat je auto niet onnodig lang aangesloten op een oplaadpunt als je oplaadsessie is voltooid. Hierdoor geef je anderen de kans om ook gebruik te maken van het oplaadpunt.
 10. Houd rekening met het weer: Extreme weersomstandigheden, zoals koude temperaturen, kunnen invloed hebben op de prestaties van je elektrische auto. Zorg ervoor dat je je accu goed oplaadt voordat je de weg op gaat en overweeg om je auto binnen te parkeren tijdens koud weer om de batterij te beschermen.

Met deze tips ben je goed voorbereid om je elektrische auto op te laden in Amsterdam. Of je nu een inwoner bent van de stad of een bezoeker, Amsterdam biedt een vriendelijke omgeving voor elektrische voertuigen met een breed scala aan oplaadpunten. Geniet van je rit en maak gebruik van de groene mobiliteitsopties die de stad te bieden heeft!

Craig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven