Het kunnen verbergen van je IP-adres kan een onmiskenbare troef zijn voor een volkomen veilig digitaal leven.
Het IP-adres is de belangrijkste manier voor een online dienst of een instelling om een link te kunnen leggen tussen je internetverbinding en je geografische locatie, of je echte identiteit.
Je toegangsprovider stuurt je rekeningen, zodat ze weten wie je bent. Ze weten ook, in real time, wat je IP-adres is.
Waarom zou je dan je IP adres verbergen
Er kunnen vele redenen zijn. Ze zijn meestal wettelijk, in tegenstelling tot wat sommigen denken. Nee, het willen verbergen van je IP-adres betekent niet noodzakelijkerwijs dat je criminele activiteiten uitvoert of plant.
Het verbergen van je IP-adres kan je beschermen tegen een bepaald soort tracking, georkestreerd door bijvoorbeeld reclamebureaus op het internet. Je gewoontes en gegevens vertegenwoordigen een echte goudmijn omdat ze anderen in staat stellen om een gedetailleerd verslag van je consumptie op te stellen en dit verslag wordt vervolgens verkocht als een projectprofiel aan adverteerders.
Het is begrijpelijk dat sommige mensen het niet normaal vinden dat hun activiteiten commercialiseren zonder hun toestemming en ze besluiten om het moeilijker te maken om toegang te krijgen tot deze informatie.
De meest wantrouwenden kunnen ook denken dat dit toezicht ook op het niveau van de staat plaatsvindt en dat ze voortdurend worden gecontroleerd.
Nog andere redenen om je IP-adres te verbergen
Bijvoorbeeld om te ontsnappen aan de internetcensuur die in veel landen bestaat. China en Rusland worden vaak als voorbeeld genoemd, maar veel andere staten filteren wat wel of niet toegankelijk is vanaf hun grondgebied. De Golfstaten bijvoorbeeld zijn in dit opzicht geen partij voor anderen. Deze censuur kan worden ingesteld om een bepaalde traditie te beschermen, zoals bijvoorbeeld China dat westerse sociale netwerken, buitenlandse pers-sites of zelfs alle diensten van Google of een groot aantal VPN-sites blokkeert. Of eenvoudigweg om “veiligheidsredenen”, zoals Rusland dat het gebruik van gecodeerde berichten blokkeert onder het voorwendsel dat terroristen het al hebben gebruikt om met elkaar te overleggen.
Wat de redenen ook mogen zijn, de realiteit is vaak dat deze landen de volledige controle willen behouden over de informatie die vanuit hun eigen land toegankelijk is. Op vakantie in een van deze landen, of op zakenreis, is het soms noodzakelijk of zelfs verplicht om toegang tot bepaalde diensten te kunnen behouden. Dit is waar het verbergen van het IP-adres een rol speelt. Zonder zover te gaan als China, hier in België en Nederland, of in andere minder afgelegen landen, gebruiken sommige mensen technische middelen om hun IP-adres te verbergen. Deze keer is het om aan bepaalde wetten te ontsnappen. Met name degenen die de rechtenhouders van cinematografische, muzikale en literaire werken beschermen…
Zoals je zult hebben begrepen, kan het verbergen van het IP-adres het ook mogelijk maken om beschermde multimedia-inhoud te downloaden zonder daarvoor te betalen. Europa , dat belast is met het toezicht op en de berisping van overtreders, en die vervolgens een gerechtelijk systeem in werking moet stellen steekt voorlopig zijn neus in het zand. De technische middelen om ze te omzeilen worden door velen gebruikt.
Of het nu is om te ontsnappen aan de bewaking van degenen die je dingen willen verkopen, om te kunnen communiceren via een bepaalde vooringenomenheid, waar het verboden is, of om de nieuwste Amerikaanse serie te bekijken zonder ervoor te betalen, veel mensen hebben er belang bij om hun echte IP-adres te verbergen. Wij spreken over het ip adres verbergen want in tegenstelling tot wat veel leken denken, zul je altijd een IP-adres hebben, want het tegenovergestelde is onmogelijk, het hele punt is dat het niet van jou is.
Hoe kun je je ip adres verbergen
Voordat we beginnen, is een kleine verduidelijking op zijn plaats. Deze tekst is voor educatieve doeleinden. We presenteren verschillende manieren om je IP-adres te verbergen, maar we moedigen je niet aan om op welke manier dan ook te hacken in beschermde werken. Integendeel, wij vinden zelfs dat deze praktijk verder moet afnemen aangezien de wettelijke middelen om toegang te krijgen tot multimedia-inhoud toegankelijk en eenvoudig in te stellen zijn geworden.
Een VPN verbinding
Het eerste waar je aan moet denken als je al een beetje interesse hebt in dit onderwerp is het VPN., acroniem van Virtual Private Network. Deze technologie is vrij eenvoudig te begrijpen. Je bevindt je in ‘A’, en je wilt toegang tot inhoud die zich in ‘C’ bevindt, probleem, deze inhoud is alleen toegankelijk voor mensen met een IP-adres die behoren tot deze ‘C’ locatie, meestal voor uitzendrechten kwesties.Of, de wetgeving van land ‘A’, staat je wettelijk niet toe om toegang te krijgen tot inhoud van ‘C’. Hier komt de VPN in beeld. Met behulp van een eenvoudige applicatie van een betalende provider (ik weet dat er gratis VPN’s zijn, maar ik raad ze sterk af), zal het mogelijk zijn om verbinding te maken met een server, die zich in een ander land bevindt. Door verbinding te maken met deze server, leen je een IP-adres. En de communicatie tussen jou en deze server wordt versleuteld. Ik gebruik zelf Surfshark, maar er zijn natuurlijk vele tientallen betrouwbare VPN providers.
Om het vorige voorbeeld te gebruiken, als de inhoud alleen toegankelijk is vanaf een IP die zich in ‘C’ bevindt, hoeft je alleen maar verbinding te maken met een server die zich fysiek in ‘C’ bevindt. Zodra de verbinding tot stand is gebracht, staat je IP ook in ‘C’.
Als de inhoud niet mag worden gedownload van je land ‘A’, maak dan gewoon verbinding met een server die zich in een voor hem minder aantrekkelijk land ‘B’ bevindt. Aangezien de communicatie dan gecodeerd is, is dit niet langer een probleem voor onderdanen van land ‘A’. Dus, ‘A’ verbindt met ‘B’, en het lijkt erop dat ‘B’ aan het downloaden is.
Een VPN-server kan dus je adres vervangen door dat van het buitenland en bovendien je communicatie tussen je computer en deze server versleutelen. Met het VPN kunt je de meeste geografische beperkingen vermijden. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit een Golfland verbinding maken met Facebook, Gmail in China gebruiken of films bekijken die in België of Nederlands nog niet beschikbaar zijn vanaf een streamingdienst in de Verenigde Staten.
Kort samengevat: een VPN is de makkelijkste manier om je IP-adres te verbergen of te veranderen.
Veiligheid en anonimiteit
Je kunt je IP adres verbergen voor je veiligheid en om je anonimiteit te vergroten. Omdat de communicatie gecodeerd is, wordt het voor iedereen die zich met je activiteiten wil bemoeien onmogelijk om informatie te kunnen onderscheppen. Publieke wifi is bijvoorbeeld een reëel gevaar voor je digitale veiligheid, maar met het gebruik van een VPN-dienst riskeer je niets omdat de uitgewisselde gegevens onleesbaar zijn.
En over openbare wifi gesproken…
Het is ook een goede manier om een ander IP-adres te kunnen gebruiken, simpelweg door verbinding te maken vanaf een andere locatie. Publieke wifi wordt steeds meer verspreid, tegenwoordig bieden de meeste fastfoodrestaurants bijvoorbeeld dit soort diensten aan, maar ook toeristische plaatsen, vliegvelden, treinstations…
Het is zeker niet de makkelijkste manier om de nieuwste film te downloaden, als je elke keer een Mac moet gaan eten om toegang te krijgen tot een ander IP, maar het is toch een middel dat nogal gebruikt wordt, vooral door degenen die illegale activiteiten willen uitvoeren. De eerste viruslanceringen vinden vaak plaats in een openbare ruimte zoals een restaurant met internettoegang of een cybercafé. Door aan deze publieke wifi een andere beschermingslaag toe te voegen, zoals het gebruik van een VPN of het TOR-netwerk, wordt het bijzonder moeilijk om de persoon die het misdrijf heeft gepleegd op te sporen.
TOR, wat is het
TOR verwijst niet naar een Scandinavische god die de laatste jaren gepopulariseerd is door superheldenfilms. Nee, TOR staat voor The Onion Router. Het principe is om verbindingspunten zoals de lagen van een ui over elkaar heen te leggen. Je maakt een verbinding maken met TOR-toegangspunt, dat zelf verbonden wordt met een ander, dat verbonden wordt met een derde, enzovoort. Het is deze stapeling van verbindingen die het uiteindelijk zeer complex maakt om je echte IP-adres te bepalen. Gekoppeld aan een VPN-dienst wordt identificatie bijna onmogelijk, althans voor wat je probeert te beschermen.
We hebben het niet gezegd in het VPN gedeelte, maar het gebruik van een VPN zal je bandbreedte een beetje verlagen, wat logisch is omdat er een tussenpersoon is. Hoe verder de VPN-server van je echte locatie verwijderd is, hoe meer deze daling merkbaar zal zijn. Er spelen ook andere criteria mee en uiteindelijk kan je bandbreedte dalen van een derde naar meer dan de helft. TOR geeft je ook minder bandbreedte. Dit is gemakkelijk te begrijpen omdat je door een veelheid van verschillende toegangspunten gaat.
Het gecombineerde gebruik van digitaal en VPN zul je zeker een zeer hoog niveau van anonimiteit geven, maar je moet niet verwachten dat je een 4K streaming video met dit soort configuratie kunt bekijken. Dit is meestal beperkt tot het surfen. Het gecombineerde gebruik van deze twee manieren om je echte IP adres te verbergen wordt vaak gebruikt om toegang te krijgen tot de diepste lagen van het internet. TOR wordt geïnstalleerd met speciale software, het is dit softwareonderdeel dat je toegang geeft tot het netwerk van onderling verbonden toegangspunten. Hoewel TOR bekend staat om het gebruik ervan om toegang te krijgen tot het “dark web”, is het ook een technologie die gebruikt kan worden door beveiligingssoftware, of zelfs door mensen die informatie op een zeer veilige manier moeten kunnen verspreiden, zoals klokkenluiders die anoniem willen blijven (ze worden vaak geciteerd), of journalisten die met hun redactie moeten communiceren als ze in het buitenland zijn.
Je IP adres verbergen via proxyweb
De web proxy werkt een beetje als een VPN-server, d.w.z. hij fungeert als een tussenpersoon tussen je computer en de website die je wilt bezoeken. Je computer zal zijn verzoeken naar de proxy sturen, dan is het de proxy die de website zal bevragen en de antwoorden zal terugsturen. Maar pas op, want de vergelijking eindigt hier. De proxy zal alleen het surfen kunnen beschermen, waarbij een VPN al je verkeer beschermt. Bovendien, als het VPN je communicatie codeert, kan de proxy dit niet doen. De proxy is dus een snelle en makkelijke manier om bij de toegang tot een website een ander IP te hebben, maar dat is alles.
Het is een praktijk die niet veilig en een beetje archaïsch is, en biedt niet veel voordelen, behalve het feit dat het meestal gratis is. Om een web proxy te gebruiken, hoef je er alleen maar een te vinden. De proxy heeft lang een breder gebruik gehad dan het VPN, maar deze laatste is enorm gepopulariseerd en de prijs ervan is sterk gedaald. Vandaag de dag is het mogelijk om zich te abonneren op een VPN-dienst die bevredigend is voor tussen de drie en zeven euro per maand, soms minder. De proxy heeft geen voordeel meer vergeleken met deze veel veiligere methode.
Besluit
Als in de collectieve verbeelding het willen verbergen van het IP-adres nog steeds een poging is om illegale activiteiten te verbergen, dan is dat in feite niet het geval. Er zijn veel redenen om deze informatie te willen verbergen. De middelen om dat te doen zijn nu effectief en veilig. Een VPN is waarschijnlijk de eenvoudigste en meest effectieve manier om je echte ip adres te verbergen door het te vervangen door een server in het buitenland.