Craig's Blog

Hier geef ik mijn mening. Don't like it? Don't read it!

Coronapaspoort om te reizen: de voor- en nadelen

Wanhopig om terug te keren naar de pre-pandemische normaliteit, overwegen veel landen waar vaccinatiecampagnes voor Covid-19 in volle gang zijn, de goedkeuring van “vaccinpaspoorten” om internationale reizen nieuw leven in te blazen en economieën te heropenen.

De argumenten voor:

Coronapaspoort om te reizenStimulans

Ze zouden kunnen dienen als een krachtige motivatie voor mensen om zich te laten vaccineren. Het zou echter niet noodzakelijkerwijs een evenredige manier zijn om naleving van het vaccin te bereiken, die beter kan worden gewaarborgd door mensen meer en nauwkeurigere informatie te verstrekken.

Reizen

De paspoorten kunnen ook waarde bieden in termen van internationale reizen – als u bent ingeënt, is het onwaarschijnlijk dat u lijdt aan de ernstige Covid-19-ziekte die mogelijk in het buitenland moet worden opgenomen. Als de ziekenhuizen van een land al worstelen met hoge niveaus van Covid-19, ‘willen ze niet dat mensen op vakantie komen en dan ten onder gaan met Covid en het vergroten van de belasting van hun gezondheidsdiensten. Als u bent ingeënt, is het onwaarschijnlijk dat u ziek wordt van Covid-19 terwijl u daar bent, ofwel omdat u het het land in heeft gebracht of omdat u het in de eerste week van de vakantie hebt opgelopen.

De argumenten tegen

Wetenschap

Hoewel de vaccins die worden ingezet een indrukwekkende werkzaamheid hebben in het verminderen van het risico op ziekenhuisopname en overlijden voor symptomatische Covid-19, is er op dit moment geen concreet bewijs dat ze overdracht kunnen dwarsbomen, zeggen wetenschappers. Het gevaar bestaat dus dat u simpelweg aanneemt dat u, omdat u gevaccineerd bent, geen Covid-19 verspreidt en dat zou geen goede wetenschappelijke basis zijn voor een paspoortbeleid.

corona vaccin

Varianten

De meeste landen bevinden zich in de vroege stadia van de uitrol van vaccins en gezien de bezorgdheid over de impact van bestaande varianten – met name degene die in Zuid-Afrika is ontdekt – op het vermogen van vaccins om bescherming te bieden, zou het voorbarig zijn om het paspoortsysteem in te voeren.

Discriminatie

Dergelijke paspoorten zullen worden gebruikt om mensen die zijn ingeënt en waarvan wordt aangenomen dat ze immuniteit hebben, de mogelijkheid te geven dingen te doen die anderen niet kunnen. Aangezien de uitrol van vaccins is gebaseerd op een prioriteitssysteem, zullen sommige mensen eerder worden gevaccineerd dan anderen, wat volgens de experts van De VakantieDatabank wel eens voor een soort discriminatie zou kunnen zorgen. Anderen die ervoor kiezen om zich niet te laten vaccineren ondanks het feit dat ze het vaccin hebben aangeboden, lopen mogelijk ook kansen mis. Het gevaar bestaat dat personen die niet gecertificeerd zijn, worden gestigmatiseerd, en men suggereert dat u ook mensen kunt straffen die al in het nadeel zijn vanwege bepaalde ongelijkheden.

Craig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven