Nu de spaarrente zo laag is komen er steeds meer beginnende beleggers bij. Ben jij van plan om je eerste stappen in de beleggingswereld te zetten? Of heb je al wat ervaring maar hou je het bij kleine bedragen? In dit artikel vergelijken we DEGIRO en Binck en leggen we je uit welke broker de beste is voor een kleine belegger. Uiteindelijk kies jij voor jezelf welk platform het best bij je wensen past.
Welke beleggingsvorm kies je?
Allereerst is het belangrijk om een beleggingsvorm te kiezen. Bij DEGIRO kun je alleen zelf beleggen, terwijl Binck ook de optie aanbied om in een beleggingsfonds te beleggen of voor je te laten beleggen.
Zelf beleggen
Bij zelf beleggen stel jij jouw eigen portefeuille samen en beleg je in aandelen, obligaties of trackers die je direct koopt. Deze groep beleggers kiest vaak voor een platform op basis van de kosten.
Beleggingsfonds
Bij beleggingsfondsen schaf je aandelen of obligaties aan in een fonds. Het geld dat door jou en de andere beleggers wordt ingelegd, wordt vervolgens door een fondsmanager belegd. Deze vorm van beleggen biedt gebruiksgemak en vereist weinig tijd. Vertrouwen is een belangrijke factor.
Vermogensbeheer
Ten slotte is er vermogensbeheer. Dit is de duurste vorm van beleggen, maar ook volledig op maat gemaakt. Je vermogen wordt door een professionele belegger beheert en deze onderhoudt persoonlijk contact met jou. Kleine beleggers kiezen hiervoor als ze zelf onvoldoende kennis hebben van beleggen hebben en het prettig vinden om regelmatig een update te krijgen. Vermogensbeheer kan bij Binck al vanaf €10.000.
DEGIRO is de goedkoopste
Deze online broker is in 2008 opgericht door 5 ex-medewerkers van Binck. Eerst was de online broker alleen toegankelijk voor professionele partijen. Sinds 2013 is deze broker ook actief op de markt voor particuliere beleggers en in 2014 kwam de broker naar België met hun lage tarieven. Het platform is momenteel actief in 18 Europese landen. De kleine belegger kan zeer goedkoop handelen op het platform. De transactiekosten liggen tussen de 0,1% en 0,05%. Daarnaast kun je maandelijks gratis aandelen kopen uit de kernselectie, waarover je helemaal geen transactiekosten betaalt. De broker kan zo goedkoop opereren omdat ze nog op een andere manier aan jouw beleggingen verdienen. Deze worden namelijk achter de schermen uitgeleend aan derden.
Je kunt kiezen voor een Custody account wanneer je niet wilt dat de stukken worden uitgeleend. Je profiteert nog steeds van dezelfde aan- en verkoop tarieven. Je gaat echter wel betalen voor de verwerking van dividend en coupon betalingen in het geval van obligaties. Hierdoor kun je op termijn een stuk duurder uit zijn.
Binck blinkt uit in gebruiksgemak
Bij Binck liggen de transactiekosten tussen de 1% en 0,5% per transactie. Veel gebruikers kiezen voor Binck vanwege het gebruiksgemak van het platform. Deze werkt zeer intuïtief en is ook voor beginnende beleggers begrijpelijk. Daarnaast biedt Binck meer diensten aan, zoals vermogensbeheer en het beleggen via een beleggingsfonds. Hiervoor liggen de kosten wel hoger. Bij Binck worden stukken niet uitgeleend, waardoor het beleggen bij Binck minder risico met zich meebrengt.