Craig's Blog

Hier geef ik mijn mening. Don't like it? Don't read it!

Is koken met een airfryer écht gezonder?

Airfryers zijn apparaten waar je bepaalde etenswaren in kunt plaatsen die vervolgens door middel van hitte en stoom dat ontstaat gaar worden. In een airfryer kunnen diverse gerechten worden klaargemaakt. Over het algemeen wordt er geen olie toegevoegd en wordt het eten dat zich binnenin het apparaat bevindt puur gaar gemaakt door middel van stoom. Wel is er elektriciteit nodig en dient de stekker uiteraard in een stopcontact te zitten zodat er intern stoom gecreëerd kan worden. Veel mensen zien airfryers als gezondere alternatieven voor bijvoorbeeld de frituur, maar is koken met een airfryer écht gezonder?

philips airfryerDe voordelen van airfryers

Airfryers hebben inderdaad zoals de geruchten al verklappen diverse voordelen die er in principe wel voor zorgen dat koken hiermee als gezonder beschouwd kan worden. Als voorbeeld kunnen we kijken naar snacks zoals kipnuggets. Je plaatst de kipnuggets in het apparaat, kiest een standje en je laat het apparaat zijn gang gaan. De kipnuggets die normaalgesproken gefrituurd zouden worden, worden nu gebakken door stoom. De kipnuggets behouden hun natuurlijke smaak, in sommige gevallen zelfs meer dan als je ze frituurt, maar je gebruikt enkel geen frituurolie. Dit is dus beter voor de gezondheid omdat de stoffen die kunnen leiden tot overgewicht voor een gedeelte wegvallen.

De grote vraag is echter of het product van zichzelf een gezond product is. Indien het antwoord hierop ja is, zal het product ook gezond blijven en in veel gevallen gezonder zijn dan als het anders bereid zou worden. Het product kan immers minder snel leiden tot overgewicht omdat er geen frituurolie wordt gebruikt. Koken met airfryers kan dus wel degelijk gezonder zijn. Een ander voordeel van airfryers is dat je de natuurlijke smaak van ingrediënten, neem als voorbeeld rijst of groenten, een stuk meer behoudt dan als je ze bijvoorbeeld in een pan klaarmaakt. Dit komt onder anderen doordat alle lucht binnen in het apparaat blijft en er niks kan ontsnappen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een pan.

Airfryers Philips

Verschillende soorten airfryers

Er zijn diverse varianten van airfryers. Zo zijn er bijvoorbeeld varianten met 1 verdieping, waarbij je de snacks of de ingrediënten hier simpelweg in doet, het apparaat aanzet en af en toe even schudt, maar er zijn ook varianten met bijvoorbeeld 2 of 3 verdiepingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld als je groenten met rijst wilt eten in de onderste verdieping de rijst doen en in de bovenste verdieping de groenten. Ingrediënten verliezen dan ook hun natuurlijke vitamines niet. Een ander voordeel hiervan is dat de smaken van de groenten en het rijst niet door elkaar gaan. Elke ingrediënten behoudt zijn natuurlijke smaak. Welke variant in jouw geval het handigst is om te nemen kun je het best even in de winkel na gaan. Ook kun je uiteraard online een kijkje nemen. Ik vind websites die airfryers vergelijken erg boeiend. Op Airfryers.be vind je deze pagina met hun favoriete toestellen; een zeer mooie start voor je zoektocht naar de perfecte airfryer!

Craig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven