Craig's Blog

Hier geef ik mijn mening. Don't like it? Don't read it!

Krijg jij ook trillende spieren bij het sporten? Dit is waarom!

Elke sporter heeft wel eens het gevoel van trillende spieren ervaren. Vaak ben je lekker bezig in de sportschool met een zware oefening. Naarmate je dichter bij het aantal sets en herhalingen komt dat je in totaal wilt behalen wordt de oefening steeds zwaarder. Bij squats sta je de laatste 5 herhalingen te trillen op je benen en bij bicep curls trilt het gewicht in je handen mee met de trillingen van je spieren. Een hevige spiertrilling wordt door de meeste sporters geassocieerd met een zware oefening. Vaak zelfs met de zwaarste oefening die de sporter aan kan.

trillende spieren sportenAls sporter is het belangrijk dat jij je bewust bent van de verschillende signalen die jouw lichaam afgeeft. Trillende spieren geven vaak een voldaan gevoel. Sporters associëren deze spiertrillingen met krachtopbouw. Echter, trillende spieren kunnen ook een signaal zijn dat je te ver bent gegaan. Verschillende factoren, zoals te veel sets, te veel herhalingen en een te hoge weerstand, kunnen de negatieve kant van trillende spieren laten zien.

Het is dus als sporter belangrijk dat je lichaamssignalen herkent en erkent, zodat je vervolgens gepast verder kunt trainen. Maar wat zorgt er eigenlijk voor dat je spieren trillen? Er zijn verschillende redenen die de spiertrillingen tijdens het sporten kunnen verklaren.

Reden 1: vermoeidheid

Vaak komt het trillen door vermoeidheid in de spieren. Dit is ook de verklaring voor het feit dat je de trilling vaak pas tegen het einde van je aantal sets en herhalingen voelt. Maar hoe zorgt vermoeidheid voor de trillingen? Wanneer je langer een bepaalde oefening uitvoert of een bepaalde positie vasthoudt raken de vezels in je spieren vermoeid. Voor het leveren van kracht is samentrekking van de spiervezels nodig. Normaal gesproken gebeuren deze samentrekkingen gecoördineerd en soepel. Wanneer vermoeidheid een rol gaat spelen tijdens de training neemt de efficiëntie van de spiersamentrekkingen af. Hierdoor ga je wankelen en ontstaan de spiertrillingen.

Is het dan nu de bedoeling dat je deze vermoeidheid gaat vermijden tijdens het sporten? Nee. Deze vermoeidheid daagt de spiervezels uit om meer uithoudingsvermogen op te bouwen. Naarmate je de oefening meer herhaald of de positie vaker vasthoudt zul je merken dat de spiertrillingen minder worden of later beginnen. Dit is een teken dat het uithoudingsvermogen van je spieren toeneemt. Echter, als de trillingen al na enkele sets plaatsvinden is het misschien verstandig om het gewicht terug te schalen.

Reden 2: nieuwe oefeningen

Bepaalde mechanismen in je lichaam zorgen ervoor dat spieren oefeningen en bewegingen onthouden. Naarmate je de oefeningen vaker doet zul je deze steeds beter uitvoeren. Uiteindelijk zul je de oefening perfect beheersen. Om je spieren uit te blijven dagen is het verstandig om zo nu en dan de oefeningen die je doet tijdens je training te veranderen.

Bij het leren van nieuwe oefeningen is de coördinatie tussen de verschillende spiervezels onderling nog niet optimaal. Hierdoor gaat het samentrekken van de spier niet altijd efficiënt en kunnen de spieren gaan trillen. Naarmate je meer oefent zal de gecoördineerde activatie optimaliseren en zullen de trillingen van de spieren verdwijnen.

Reden 3: dehydratatie

Een derde oorzaak van spiertrillingen is dehydratatie. Wanneer je sport moet je de voorraad vocht in je lichaam goed aanvullen. Immers, tijdens het sporten zweet je waardoor je sneller uitgedroogd raakt. Uit onderzoek is gebleken dat dehydratatie de trainingscapaciteit verminderd. Het vertraagt de bloedstroom waardoor spieren minder snel voorzien worden van de stoffen die zij nodig hebben om efficiënt samen te trekken. Hierdoor zullen trillingen in de spieren optreden tijdens het trainen.

Wat kan ik doen tegen spiertrillingen?

Spiertrillingen kunnen best vervelend zijn tijdens trainingen. Wanneer je voldoende hebt geslapen, gehydrateerd bent en relatief bekend bent met een oefening dan is vermoeidheid van de spiervezels zelf waarschijnlijk de grootste oorzaak van de trillingen. Hiertegen kun je weinig doen. Het is juist positief omdat het verband houdt tot het groeien van je spieren. Als de vermoeidheid van de spiervezels snel plaatsvindt, binnen enkele sets, dan is het wellicht verstandig om de trainingsintensiteit iets te verlagen.

Ook de trillingen aan het begin van nieuwe oefeningen zijn niet te voorkomen. De trillingen zullen pas stoppen op het moment dat jij de beweging onder controle hebt. Daarom is het bij nieuwe oefeningen belangrijk om deze eerst zonder gewichten uit te voeren. Op deze manier kun je nauwkeurig letten op je houding en de uitvoering van de beweging. Je spieren zullen de beweging zo sneller leren waardoor de spiertrillingen wellicht minder lang aanhouden en je sneller kunt beginnen met het toevoegen van weerstand aan jouw workout.

Op het gebied van hydratatie kun je wel degelijk actie ondernemen. Het is belangrijk om zowel voor, als tijdens, als na je workout voldoende te drinken. Vaak wordt aangeraden om voor de training voldoende te drinken. Tijdens de training kun je drinken op de momenten dat je het gevoel van dorst ervaart. Vervolgens is het belangrijk om na de training goed te blijven drinken om zo het spierherstel te bevorderen. Voldoende drinken zal spiertrillingen voorkomen.

Craig

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven